Slipspindelförlängning

Idag är vi leverantör till världsledande producenter och användare av CNC-styrda slipmaskiner och slipskivor för precisionsbearbetning. Maskinerna ställer exceptionellt höga krav på precision i slipspindelförlängare och i decennier har vi på Hamex tillverkat slipspindelförlängare som med råge uppfyller alla tuffa krav. Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakt

Hur kan jag hjälpa dig?

Tveka inte att sätta oss på prov. Börja med att höra av dig till mig.

Platschef Anders Karlsson

Anders Karlsson - Hamex Precision Tools

Ett perfekt resultat kräver en slipspindelförlängare av extraordinär kvalitet

Hamex har i mer än 40 år tillverkat marknadens bästa slipspindelförlängare. Därför är vi idag leverantör till världsledande producenter och användare av CNC-styrda slipmaskiner och slipskivor för precisionsbearbetning.

Förr var slipspindelförlängaren rätt och slätt en förlängare, vanligtvis tillverkad av stål med blygsamma krav på precision. Noggrannheten berodde på människan som utförde slipningen. En tränad yrkesman kan även med enkla verktyg åstadkomma imponerande slipresultat.

Grinding Quills - Hamex Precision Tools
Grinding Quills - Hamex Precision Tools
Grinding Quills - Hamex Precision Tools

Kraven är ovillkorliga

Yrkesmännen har ersatts med automatiska slipmaskiner. Även själva slipmaterialet har förändrats. Dagens slipskivor för precisionsbearbetning tillverkas av bornitrid, ett material som kräver högre sliptryck än föregångarna av kiselkarbid. Ett perfekt resultat kräver en slipspindelförlängare av extraordinär kvalitet I takt med utvecklingen har slipspindelförlängaren blivit en allt viktigare del i den slutliga noggrannheten. Ovillkorliga krav är:

  • Styvhet för att klara höga tryck.
  • Perfekt rundgång för att klara höga varvtal, upp till 200 000 rpm.

 

Helheten ger resultat

Kraven gäller inte bara själva spindeln, utan även infästningen i maskinen och fästet för slipskivan. Allt är en enhet och resultatet beror på delarnas sammantagna egenskaper. För att uppnå en ytjämnhet på slutprodukten inom 6–8 µm måste rundgången på spindelförlängaren ligga inom 2–3 µm, under förutsättning att maskinen och slipskivan är av högsta klass. På senare tid har slipspindelförlängaren också blivit ett verktyg för att lösa ett slipproblem. Med hjälp av olika hårdmetallkvaliteter och stål kan förlängarens egenskaper skräddarsys för en specifik uppgift. Samma sak gäller förlängarens utformning. En allt vanligare funktion är kanaler för kylvätska genom förlängaren.

 

Hamex håller måttet

Sammantaget ställer det här exceptionella krav på den som tillverkar slipspindelförlängningar. Till exempel resurser för bearbetning med minimala toleranser i olika material, kunskap om sammanfogning av hårdmetall och stål och resurser för precisionskontroll av varje enskild slipspindelförlängare.

Lägg därtill att förlängningen är en del av en kundspecifik problemlösning, kopplad till olika fabrikat av såväl slipskivor som maskiner. Hamex har genom åren tillverkat slipspindelförlängare för de världsledande fabrikaten.

Oavsett krav och fabrikat är Hamex den tillverkare som håller måttet och måtten. Både i form av förstklassiga slipspindelförlängare och flexibel produktion. Därmed kan våra kunder alltid hålla sitt löfte till slutkunden: Slipning med högsta möjliga effektivitet och precision.

Hittade du inte det du sökte? Hör av dig så hjälper jag dig!